אימפוטנציה, הנקראת גם אין אונות היא מצב בו התפקוד המיני נפגע על רקע בעיה של הגבר להגיע לזקפה או לשמור אותה. קיימים שלושה מצבים בהם יכולה להתבטא אין אונות:
- הפרעה בהגעה לזקפה – במקרים אלה קשה מאוד להגיע לזקפה מלאה, וכל גירוי או ניסיונות אחרים להגעה לזקפה לא מצליחים.
- הפרעה בשמירה על הזקפה – במקרים אלה הגברים הסובלים מצליחים אמנם להגיע לזקפה, אך לא מצליחים לשמור אותה בצורה טובה המאפשרת להם קיום יחסי מין תקינים. מדובר במצב מתסכל ביותר, אשר למרות ההגעה לזקפה אין לגברים אלה אפשרות לקיים יחסי מין מלאים ולהגיע לאורגזמה.
- ירידה בחשק המיני – אין אונות יכולה גם להתבטא בחוסר חשק מיני ובאי רצון לקיים יחסי מין, ואינה חייבת לכלול הפרעות זקפה אורגניות. במקרים אלה, הסובלים מהבעיה נאלצים להתמודד עם חוסר חשק מיני ואבדן הרצון לקיים יחסי מין. ברוב המקרים הירידה בחשק המיני קשורה יותר להפרעות נפשיות (כמו סטרס ודיכאון), לעומת ההפרעה בזקפה המערבת גם בעיות גופניות אורגניות.
מדוע חשוב לטפל באימפוטנציה?
מלבד הירידה באיכות החיים הנגרמת לאור האימפוטנציה, לאין אונות השפעה ארוכת טווח בעיקר בתחום הנפשי ומבחינת מערכת היחסים. אימפוטנציה טיפול טבעי שאינה מטופלת יכולה להוביל לבעיות נפשיות קשות ולשינויים התנהגותיים לא רצויים, ולכן חשוב מאוד להגיע לאבחנה בשלב מוקדם ולטפל בבעיה.
- חיי מין לא מספקים – מחקרים שונים הראו את הקשר בין חיי מין מספקים לאיכות החיים וההנאה מהחיים, ולכן טיפול באימפוטנציה חשוב מאוד מבחינת איכות החיים.
- לחץ ודאגה – במקרים רבים של גברים הסובלים מאימפוטנציה מתפתחים לחץ ותחושת דאגה, המשפיעים גם על חייהם מחוץ לבית.
- מבוכה והפרעה בהערכה העצמית – חוסר היכולת לספק את בת הזוג גורם לירידה קשה בהערכה העצמית, שיכולה להתבטא גם במקום העבודה ועם המשפחה.
- הפרעה במערכת היחסים עם בת הזוג – אחד הגורמים החשובים להפרעות במערכת היחסים עם בת הזוג הוא בעיות בתפקוד המיני בקרב גברים ולכן טיפול בהפרעה המינית יכול גם לעזור במקרים רבים לשיקום הקשר.
- חוסר יכולת להיכנס להריון – למרות שאין אונות נראית כבעיה של אנשים מבוגרים, קיימים מקרים לא מעטים של אין אונות בגיל צעיר, כאשר אותם צעירים אינם יכולים לקיים יחסי מין או להיכנס להריון.
אבחון אימפוטנציה ואין אונות
במקרים רבים, מענה על מספר שאלות ובדיקה פיזיקלית בסיסית עוזרים לרופא לאבחן אין אונות או אימפוטנציה ולהמליץ על טיפול בהתאם. הבדיקה לאין אונות חשובה ביותר, מפני שפעמים רבות ההפרעה בתפקוד המיני יכולה להצביע על מחלה סיסטמית אחרת כמו סכרת או מחלת לב.
- בדיקות כלליות – במהלך הבירור הראשוני, ניתן לבצע בדיקות כלליות על מנת לבדוק את המצב הנוכחי ולראות האם קיימות מחלות רקע שונות. בדיקות אלה יכללות בדיקות דם לסוכר וכולסטרול, בדיקת לחץ דם ובדיקות נוספות לשלילת מחלות רקע. חשוב לזכור שפעמים רבות הטיפול במחלת הרקע יכול לפתור את בעית התפקוד המיני. כמו כן, ניתן לבצע בדיקה פיזיקלית לאיבר המין והאשכים, ולבדוק את שלמותם ואת תפקוד מערכת העצבים. בנוסף, בדיקה רקטלית לבדיקת הערמונית חשובה מאוד במקרים של תלונות של אין אונות.
- בדיקת אולטרסאונד – במקרים בהם אין מחלת רקע, ניתן לבצע בדיקת אולטרסאונד על מנת להדגים את זרימת הדם למערכת המין. בדיקה זו מאפשרת לראות האם יש בעיה באספקת דם אל הפין שיכולה לגרום לאין האונות.
- בדיקת זקפה במהלך הלילה – אצל רוב הגברים מופיעים אירועים של זקפה במהלך השינה. בבדיקה זו, עוטפים את הפין בסרט מיוחד, אשר במידה ומופיעה זקפה במהלך הלילה הוא נקרע. תוצאה שלילית בבדיקה זו מאפשרת להבין שהמקור לאין האונות הוא פסיכולוגי ולא גופני.
ראו גם:
איבר מין גברי קטן ותפקוד מיני