על-פי סקרים אחרונים שנערכו בארץ, אחת מכל שלוש נשים עברה או תעבור הטרדה מינית במהלך חייה. המיניות הנשית היא טאבו בתרבויות מסוימות ומוקד להתגרות והתעמרות באחרות. לעיתים אין אדם צריך להיות משויך לתרבות מסוימת בכדי להחליט שיש לו את הזכות להתעמר באישה, מבחינה פיזית או מילולית, כאוות נפשו ואיך שיחפוץ.
נשים רבות סובלות מטראומה מינית ואינן יודעות כיצד להתמודד איתה. הטראומה המינית יכולה להתרחש בעקבות הטרדה מינית, מקרה של אונס או תקיפה מינית, השפלה מילולית על רקע מיני ולעיתים הטראומה יכולה לנבוע גם כתוצאה מיחסי מין בהסכמה שהתבצעו כאשר האישה או הנערה לא הייתה בוגרת מספיק מבחינה נפשית.
קיימים בארץ מרכזי סיוע רבים המיועדים לנשים שחוו טראומה מינית. מטרתם היא לעזור לנשים לעבד את החוויה הטראומטית שעברה עליהן וללמוד כיצד לבנות את חייהן מחדש לאחר המקרה.
החסם הגדול הוא הבושה- נשים רבות מתביישות לפנות לאותם מרכזים מחשש שיתויגו בכל מיני סטיגמות, או כי הן מתביישות במה שקרה, חלקן אפילו מאשימות את עצמן. נשים אחרות לא פונות למרכזי הסיוע בגלל לחץ שמופעל עליהן על ידי בני משפחתן או הקרובים להן, לפעמים אפילו לחץ שמגיע ממי שאחראי לטראומה המינית.
תקיפה מינית ותסמונת פוסט טראומטית
תקיפה מינית היא מונח המתאר באופן כללי את כל עבירות המין. עבירת מין היא כל מעשה או אמירה שנעשו בהקשר מיני ללא הסכמה מפורשת של הצדדים המעורבים. בין עבירות המין ניתן למנות אונס, מעשה סדום, גילוי עריות, אונס קבוצתי, ניסיון אונס והטרדה מינית.
לעיתים רבות, הנזק הפסיכולוגי שנגרם לקורבן התקיפה המינית הוא חמור בהרבה מהנזק הפיזי שנגרם. התחושה שלאחר התקיפה היא תחושה קשה של חוסר אונים, חוסר שליטה, בלבול וחרדות. שכיח מאוד לראות נשים שמפתחות תסמונת פוסט טראומטית לאחר טראומה מינית.
התסמונת, המכונה גם PTSD, יכולה להתפתח בפרק הזמן המיידי לאחר האירוע או גם שנים אחריו. עוד נפוץ לראות נשים שנכנסות לדיכאון, שמשנות את ההרגלים המיניים שלהן, שמפתחות הפרעות אכילה או תסמינים פסיכולוגיים אחרים.
נשים שהותקפו עשויות להקדיש זמן רב למחשבות שמשחזרות את האירוע, לחוות קשיים בשינה ולעסוק בשאלה "האם היה משהו שיכולתי לעשות כדי למנוע את מה שקרה?". יש נשים שמתביישות מאוד במה שקרה להן ואפילו מאשימות את עצמן בניסיון להעניש מישהו על מה שקרה.
קיום של סביבה תומכת הוא אבן יסוד בדרך להחלמה מהטראומה המינית. ישנה חשיבות עליונה לפנייה לייעוץ וקבלה של עזרה מקצועית, כיוון שקשה מאוד להתמודד עם הטראומה וההשלכות שלה לבד.
נשים שסובלות מתסמונת פוסט טראומטית בעקבות טראומה מינית, חוות סימפטומים המחולקים לשלוש קטגוריות:
- חוויה חוזרת ונשנית של הטראומה – זיכרונות מוחשיים מאוד מהטראומה שחוזרים על עצמם גם בזמן ערות וגם כסיוטים בזמן השינה. מצבים או מקומות המזכירים את הטראומה שהתרחשה מעוררים תחושות קשות של חרדה.
- הימנעות – זהו הפן ההפוך של החוויה החוזרת. נשים אלה מסרבות בכל תוקף להיזכר, לדבר או לשתף מישהו על הטראומה שחוו. במקביל ישנה הסתגרות, הימנעות ממפגש עם אנשים או ביצוע פעילויות שהיו אהובות בעבר. יש קושי להפגין רגשות חיוביים וקיימת הימנעות משיחות על העתיד. מצב זה יכול להוביל בקלות לדיכאון.
- עוררות גופנית מוגברת – הטראומה באה לידי ביטוי בסממנים גופניים הכוללים בעיות שינה, קשיי ריכוז, עצבנות והתקפי זעם, תגובה מוגזמת לרעשים פתאומיים, תחושה של דריכות מתמדת.
המתואר במאמר זה הוא רק חלק קטן מכל הבעיות עימן נאלצות להתמודד נשים שחוו טראומה מינית. פנייה לייעוץ וקבלת עזרה מהגורמים והמוסדות המיודעים לכך יכולה לעזור מאוד בהתמודדות הקשה הזו ולעזור לפתוח דף חדש בחיים. למידע נוסף והתאמת טיפול לחצי כאן