החלמה ממחלות לב, ובמיוחד מאירוע לבבי כגון התקף לב, מצריכה חזרה הדרגתית לשגרה. ישנם חולי לב שמסוגלים לחזור לשגרת חיים כמעט רגילה בעוד שאחרים נאלצים לבצע שינויים בסגנון החיים אליו הם היו מורגלים.
בין השינויים המשמעותיים ביותר בקרב חולי לב ניתן למצוא שינויים בתפקוד המיני. חולים רבים ובני או בנות זוגם חוששים לעיתים מקיום יחסי מין, מתוך חשש לפגיעה בבריאות ואפילו מהופעה של אירוע לב נוסף תוך כדי הפעילות המינית. העם מדובר בחשש מוצדק? לפעמים כן, בדרך כלל לא.
חשש לא מוצדק
נתונים שנאספו מלמדים שקיום יחסי מין בקרב חולי לב עשוי, במקרים מסוימים לגרום להופעת התקף לב. לכאורה, הדבר נובע מהעובדה שבעת קיום יחסי מין לחץ הדם והדופק עולים והדבר מטיל מעמסה על הלב ועל כלי הדם.
בפועל, כאשר בודקים את הנתונים לעומק, התמונה דווקא מעודדת. מרבית חולי הלב שסבלו מאירוע לב שמקושר באופן ישיר ליחסי המין שלהם, סבלו ממחלה שעדיין לא התייצבה. חולים שמצבם יציב לא נמצאים בסיכון משמעותי לחוות אירוע לב בשל קיום יחסי מין.
עוד נמצא שקיום יחסי מין עם בת זוג מוכרת, בסביבה נעימה ובטוחה, מורידים את הסיכוי לאירוע לבבי שכזה לרמה נמוכה במיוחד. מומחים טוענים שפחות ממחצית האחוז מהמקרים של מוות פתאומי נובעים מהתקף לב בשל יחסי מין.
הקפדה על ביצוע פעילות גופנית מתונה (בפיקוח רפואי) בקרב חולים במחלת לב יציבה, תוך הקפדה על תזונה בריאה, ובפרט על תזונה שאיננה כבדה לפני קיום יחסי מין, הופכת את הסיכון לבטל בשישים. מומלץ לחזור לפעילות מינית בהדרגה, בשילוב עם קבלת ייעוץ רפואי וסקסולוגי, שנועד בין היתר לסלק חששות ולחץ מיותרים.
מחלות לב וויאגרה
בקרב חולי לב רבים ניכר קושי בחזרה לפעילות מינית. חלק גדול מהקשיים נובע מסיבות פסיכולוגיות, אבל ישנן גם קשיים שנובעים מגיל מבוגר ומשימוש בתרופות מסוימות.
באופן שמפתיע חולים רבים, עבור חלק ניכר מחולי הלב לא נאסר השימוש בתרופות כגון ויאגרה, שנועדו לסייע בבעיות זקפה. מובן שיש להתייעץ לפני נטילת התרופה עם קרדיולוג, וחשוב לזכור שישנם כמה סוגים של תרופות בתחום זה שדרך פעולתן שונה, וגם ההיתר לנטילתן שונה.
לצד הגברים, גם נשים רבות סובלות מקשיים בתחום המיני שאחד העיקריים שבהם הוא יובש בנרתיק. בעוד שנטילת הורמונים בגלולות עשויה להזיק ללב, מרבית הרופאים מאשרים שימוש במשחות הורמונליות שהשפעתן מקומית. תרופות אלה נחשבות לבלתי מזיקות לחולות לב.
מין ובריאות
לא לחינם נחשבים יחסי מין לפעילות טובה לבריאות. מדובר בפעילות שמחזקת את המערכת החיסונית, משחררת אנדורפינים, מסייעת להירגעות ולהפחתת מצבים של לחץ, מתח, סטרס ודיכאון. חשוב לציין שדווקא החשש של חולי לב רבים שמדובר בפעילות גופנית מאומצת אינו נכון כל כך.
דווקא עבור אנשים חולים, הסובלים מיתר לחץ דם וגם עבור חולי לב, הוויתור על פעילות מינית איננו מועיל לבריאות. המציאות, במקרים רבים, הפוכה לגמרי.
בנקודה זו נדגיש שבכל מקרה חשוב לקבל ייעוץ רפואי, ובאופן ככלי מומלץ להיזהר ממאמץ כאשר מחלת הלב איננה במצב יציב או כאשר מורגש לחץ בחזה בשעת מאמץ. הדבר נכון לפעילות גופנית מאומצת בכלל ויחסי מין בפרט.
מין וזוגיות
לסיום, חשוב לומר כמה מילים על מין וזוגיות. ההשפעה של קיום יחסי מין או של היעדרם הוא בעל משמעות רבה בקשר הזוגי. זוגות שנמנעים מקיום יחסי מין ומאינטימיות חווים ירידה בשביעות הרצון הזוגית ואיכות החיים האישית והזוגית שלם נפגעת. קשר זוגי יציב ומלא נחשב בגורם משמעותי בקידום הבריאות הנפשית והפיסית.
לכן מומלץ לכל אחד, בכל מצב, לא לשכוח להקדיש תשומת לב לעצמו ולבן/בת זוגו הן באינטימיות, הן בקרבה, והן בקיום יחסים מפעם לפעם.
אולי יעניין אותך גם:
מפתיע: חוקרים מקפריסין גילו מה הגורם לירידה בתכיפות יחסי המין בקרב זוגות