עבור אנשים בוגרים, יחסי מין הם חלק בלתי נפרד מהחיים. בזוגיות, יש משמעות רבה עוד יותר למיניות, מגע מיני ויחסי מין. סיפוק והנאה מחיי מין עשוי להיות גורם משמעותי בבחירת בן זוג, ביכולת לקיים זוגיות ולעמוד בדרישות החיים היום יומיים.
למרבה הצער, ישנם אנשים שעניין המין לא הולך להם כל כך בקלות. גברים רבים סובלים מבעיות כגון קושי להשיג זקפה, אימפוטנציה, זקפה חלשה מידי, שפיכה מהירה, קושי להגיע לאורגזמה או כאב בקיום יחסי מין.
נשים רבות סובלות מכאב בזמן או לאחר קיום היחסים, קושי להגיע לאורגזמה נשית, ירידה בחשק ועוד. גברים ונשים עשויים לסבול מחשש מפני קיום יחסי מין, חוסר בטחון עצמי, הרגשת חוסר נוחות עם הגוף ועוד.
טיפול מיני
כאשר קיימות בעיות אלה, מומלץ לפנות לטיפול מיני. ראשית, יש לבדוק האם הקשיים נובעים ממקור פיזיולוגי או ממקור רגשי. פעמים רבות, הפיזיולוגי והרגשי מתערבבים זה בזה ויש מקום גם להתערבות רפואית וגם להתערבות טיפולית. בטיפול מיני מתעסקים בקשיים בתפקוד המיני, בגורמים לכך ובתחושות העולות בזמן קיום יחסי מין.
כאשר אדם מגיע לטיפול בכל חרדה אחרת שאינה מינית, ברור שבשלב זה או אחר של הטיפול יהיה עליו להתמודד עם הקושי שלו במציאות. המטפל (בטיפול קוגניטיבי- התנהגותי) יתלווה למטופל למעלית או למקומות הומי אדם שמפחידים אותו, על מנת לעזור לו להתגבר על קשייו. על בסיס רעיון זה התפתח הטיפול באמצעות סרוגייט.
סרוגייט – הדרכה בפועל
סרוגייט הוא למעשה בן זוג (או בת זוג) חלופיים לצורך טיפול. הרעיון פותח בשנות החמישים על ידי החוקרים מסטרס וג'ונסון, אשר ראו שטיפול מיני ללא בן זוג בדרך כלל אינו מצליח. הם גייסו סרוגייט אשר יהווה את בן/בת הזוג של המטופל על מנת שזה יוכל להתאמן וליישם את הטכניקות שהוא לומד בטיפול.
יש לציין, כי בדרך כלל מומלץ שפנייה לטיפול מיני תעשה על ידי שני בני זוג, משום שאי אפשר להבחין בין זוגיות לבין חיי המין של הזוג. הסרוגייט מהווה פתרון עבור אנשים שאין להם בני זוג (לעתים הקושי בתפקוד המיני הוא הגורם לכך בעצמו), מכורים לאוננות, או שאינם מעוניינים או אינם יכולים לערב את בן הזוג בטיפול.
איך זה מתבצע?
הסרוגייט הוא למעשה כלי בידיו של המטפל. העבודה העיקרית נעשית בין המטפל למטופל, כאשר נבחנים הנושאים והגורמים לבעיות בתפקוד המיני, ונעשית עבודה רגשית והתנהגותית לטיפול בקשיים אלה. כאשר המטפל רואה בכך צורך, הוא מקשר בין המטופל לבין הסרוגייט, כאשר הוא עצמו מנחה את הסרוגייט בתחומים שעליו להתאמן ביחד עם המטופל. בסוף המפגש בין המטופל לסרוגייט, מדווח הסרוגייט למטפל על האירועים, על מנת שהוא יוכל להמשיך לדון בכך עם המטופל בפגישתם הבאה.
טיפול עם סרוגייט נבנה בשלבים: בשלב הראשון המטופל לומד להכיר את גופו ולשפר את דימוי הגוף שלו. הוא לומד כיצד לגעת וללטף וליצור קשר אינטימי עם בן הזוג. לאחר מכן מתקדם המגע המיני בשלבים, ואם יש צורך בכך (בעיני המטפל), מגיעים גם למגע מיני מלא.
בעד ונגד
מחקרים רבים מראים כי הטיפול באמצעות סרוגייט יעיל יותר מאשר טיפול מיני ללא בן זוג. בארץ ובעולם פועלות מספר מרפאות לטיפול מיני אשר מציעות שירות של סרוגייט, ואפילו משרד הביטחון הכיר בטיפול זה למען נכי צה"ל נפגעי עמוד שדרה. יחד עם זאת, יש גם ביקורת על הטיפול. עיקר הביקורת הוא על מקומה של הסרוגייט, אשר למעשה מקיימת יחסי מין בתשלום- לטענת המבקרים צורה מכובדת יותר של זנות.