יחסי מין יכולים להחשב כ"דרך הטבעית להבאת ילדים לעולם". הם יכולים להחשב ל"בעילה- הפיכת אישה לאשת איש". הם יכולים להחשב כ"ביטוי גופני- פיזי לאהבה". הם יכולים להחשב ל"פעולה נעימה, מהנה ולא מחייבת". בתרבויות שונות, ובעמדות שונות, אפשר להתייחס באופן שונה ליחסי מין. אך נראה שכולם יסכימו, שיחסי מין לא אמורים להיות דבר כואב. לאף אחד מבני הזוג.
דיספראוניה היא אחד מהמצבים הבעייתיים שהופכים את יחסי המין מפעולה נעימה לפעולה מכאיבה ומתסכלת עבור בת הזוג. זהו מצב בו במהלך קיום יחסי המין מורגשים כאבים, לעיתים כאבים חזקים מאוד, בבטן התחתונה. הכאבים נגרמים הן מהחדירה, והן מהתנועות בעת קיום יחסים.
סימפטומים של דיספראוניה
כאמור, דיספראוניה מתבטאת בכאבים בבטן התחתונה. הכאבים מתחילים עם החדירה, או בעקבות התנועות של איבר המין הגברי בתוך הנרתיק. בדרך כלל הכאב חולף כאשר המשגל נגמר או נפסק, אך לעיתים הוא ממשיך גם לאחר מכן. מבחינה קלינית, לא תמיד נראים בבדיקה גניקולוגית סימנים שמסבירים מדוע חשה האישה כאב.
ההשלכה של תחושת הכאב היא רתיעה והמנעות מקיום יחסי מין. אישה שכואב לה לא תרצה לקיים יחסי מין, וזה יכול להשפיע על הזוגיות, על מערכות יחסים, על מצב הרוח ועל התפקוד בכלל. אמנם זהו לא סימפטום ישיר של הבעייה, אך שכיח מאוד לראות נשים הסובלים מדיספראוניה שסובלות גם מבעיות זוגיות ומצב רוח דיכאוני.
הגורמים לדיספראוניה
דיספראוניה יכולה להגרם ממספר רב של גורמים. לעיתים מדובר בגורמים פיזיולוגיים ברורים, לפעמים מדובר ברקע נפשי, ולעיתים קשה מאוד להסביר מדוע חשה האישה את הכאבים.
הסבר אפשרי אחד לדיספראוניה קשור לרחם. כך למשל מנח אחורי מאוד של הרחם גורם לרגישות בעת חדירה עמוקה. כריתה של הרחם עלולה לגרום לרגישות ברקמת הצלקת, שגורמת לכאב בבטן.
גורם נוסף הוא אנדומטריוזיס- התפשטות של תאים של רירית הרחם שגורמים להדבקות של רצועות הרחם, השחלות והחצוצרות, שגורם לכאב כאשר יש תזוזה באיזור (כמו בעת קיום יחסים). גם ציסטות בשחלה, גידולים באיזור האגן וקרע בקרום הצפק של האגן עלולים לגרום לדסיפראוניה.
רק לאחר שנבדקו כל הגורמים הרפואיים האפשריים, ונשללו כל האפשרויות, יש מקום לבדוק גם אפשרות של רקע נפשי או זוגי לבעיה. ישנן נשים שנרתעות מקיום יחסי מין בעקבות סיבות שונות, החל מתחושות ורגשות אישיים, וכלה בבעיות הקשורות לבן הזוג או למערכת היחסים. לא מדובר כאן בהמצאה לשם התחמקות, אלא בתחושת כאב אמיתית שנובעת מחוסר הנוחות וחוסר העיניין בקיום יחסי מין.
כיצד מטפלים בדיספראוניה?
השלב הראשון בטיפול הוא אבחנה מדוייקת ונכונה. לא תמיד יש ממצאים בבדיקה גניקולוגית רגילה, ויש צורך בבדיקות מעמיקות ועמוקות יותר. כאשר מתגלה ממצא רפואי, יש לטפל בו. אנדומטריוזיס, ציסטות וגידולים הם בעיות שדורשות התערבות ניתוחית.
כאשר מתגלה בעייה עצבית, או שהכאב קשור בהצטלקות או במנח של הרחם לא תמיד יש פתרון להפחתת הכאב. במקרים אלה, יש מקום להתערבות של מרפאות כאב ושל רפואה אלטרנטיבית.
לא אחת, הפתרון לדיספראוניה היא התערבות זוגית- סקסולוגית. לעיתים קיימת מידה של חוסר התאמה בין בני הזוג, שעשוייה להיות הגורם לכאב. למשל העדפה של תנוחות מסויימות בהן החדירה עמוקה יותר, או עוצמת התנועות בעת קיום יחסי המין, עלולות להיות מהותיות מאוד בשאלה האם האישה חווה כאב או לא. עבודה משותפת של התאמה בין בני הזוג, תיאום ציפיות ומהלכים, יכולה להועיל מאוד.
גם כאשר הסיבה לדיספראוניה מטופלת, לפעמים מומלץ לפנות בכל זאת לעזרה פסיכולוגית תומכת, כדי להתמודד עם ההגבלות על יחסי המין, עם ההשפעה על המערכת הזוגיות, ועל התמודדות עם כאב (אם הוא לא חולף).