וגיניסמוס הוא מצב של עווית נרתיק, אשר גורם לאטימות בלתי רצונית של הנרתיק בעת קיום יחסי מין. אטימות זו נגרמת למעשה באמצעות התכווצויות בלתי רצוניות של שרירי רצפת האגן המקיפים את הנרתיק. אישה אינה שולטת באופן ישיר על התרחשות זו, והמצב נובע מתגובה בלתי רצונית של אגן הירכיים. יתכן אף שאישה אינה מודעת לכך שתגובת השריר גורמת לבעיית אטימות או מניעת החדירה.
במקרים מסוימים, וגיניסמוס עלול להתחיל לגרום לצריבה, כאב או עקצוץ בעת קיום יחסי המין. במקרים אחרים, החדירה עלולה להיות קשה או בלתי אפשרית לחלוטין. עווית נרתיק היא הגורם העיקרי ליחסים שאינם ממומשים. אטימות עלולה להיות כה מגבילה, שהפתיחה לנרתיק 'סגור' מונעת חדירה. הכאב מסתיים כאשר הניסיון המיני מפסיק.
וגיניסמוס מתרחש בכל המצבים עם כל אובייקט, או שהוא עלול להתרחש רק עם בן זוג אחד אך לא עם אחרים. המצב מתחיל בדרך כלל לאחר הניסיון הראשון לקיים יחסי מין, והוא עלול אף להתפתח לאחר תקופות מתח. קירות הנרתיק עשויים להתהדק באופן אוטומטי כאשר יחסי המין כואבים.
הגורמים לוגיניסמוס
המצב נופל תחת קטגוריית בעיות בתפקוד המיני. בדרך כלל הוא קשור לחרדה ולפחד מפני קיום יחסי מין, אך אין זה ברור אם החרדה היא סיבה או תוצאה של המצב. לעיתים מזוהה עווית נרתיק עם היסטוריה של התעללות מינית. המצב עלול להיות ראשוני, כלומר, משהו שיש לאישה כל החיים, או שהוא עלול להיות משני, ומתרחש לאחר תקופה של תפקוד מיני נורמאלי. והגורמים משתנים מאישה לאישה בהתאם למצב ולהיסטוריה האישית שלה.
גורמים פסיכולוגיים
תשעים אחוזים מכל מקרי וגיניסמוס הם תוצאה של גורמים פסיכולוגיים, ונופלים תחת קטגוריית 'הפרעת חרדה', מנגנון בו הגוף נכנס למצב של הגנה כתוצאה מבעיה המתגוררת בתת מודע. גורמים פסיכולוגיים שונים הגורמים להתפתחות וגיניסמוס הם:
חוויות לא נעימות מהילדות – פחדים לפני מגע מיני או פחדים החקוקים בתת מודע, הנובעים מחוויות שאינן נעימות וזכרונות מהילדות הקשורים להתעללות או אונס, אלימות במשפחה, והתנהגות הורית קשה, העלולים לגרום לוגיניסמוס.
פחדים מהילדות – מגורים במבנה חברתי קפדן ביותר, כללים מוסריים חמורים או איסורים, אשמה, בושה, מושגי חטא ודעות קדומות ומידע שגוי לגבי ניסיון מיני ראשון, מיניות ופחד המושרשים בתת מודע בנוגע לפין והתפקוד המיני. בנוסף, חינוך לנערות צעירות בשנות ילדותן המבוסס על הרעיון כי קרום הבתולים הוא מבנה חיוני החייב להיות מוגן, הוא בין הגורמים המשמעותיים ביותר לעווית נרתיק.
חוויות לא נעימות חדשות – נשים שלא חוו אירוע קודם של וגיניסמוס, עלולות לחוות אותו כתוצאה מחוויות שאינן נעימות הקשורות ללידה, הפלה או בדיקות גניקולוגיות שאינן ראויות. תופעה זו ידועה כעיוות נרתיק משני.
חוסר טיפול – לעיתים, נשים שחוו וגיניסמוס בעבר, אך לא טופלו באופן מלא עלולות לחוות את הישנות הבעיה.
גורמים אורגניים
בעשרה אחוזים מהמקרים, וגיניסמוס עלול להתעורר לא בגלל בעיה פסיכולוגית, אלא כתוצאה מפתולוגיה אורגנית בסיסית. גורמים אורגניים שונים הם מצב של דלקת הנרתיק, מורסה וציסטה, זיהום בנרתיק, פטריה ולקויות אנטומיות מולדות, כגון נרתיק קצר, מחיצה על קיר הנרתיק, קרום בתולים רחב ועבה.
תסמיני וגיניסמוס
יחסי מין כואבים הם לעיתים קרובות הסימן הראשון לעווית נרתיק. הכאב בזמן יחסי המין מתרחש רק עם חדירה. בדרך כלל, אך לא תמיד, הכאבים נעלמים לאחר הנסיגה. נשים מתארות את הכאב כתחושה שהנרתיק קטן מידי לאיבר המין של הגבר. במקרים אחרים הכאב מתואר אף כתחושת קריעה או תחושה כאילו הגבר "פוגע בקיר". נשים רבות הסובלות מוגיניסמוס חוות את חוסר הנוחות אף בעת החדרת טמפונים, ובמהלך בדיקה פנימית של גניקולוג.
איך מטפלים בוגיניסמוס?
על מנת להתגבר על פחדים פסיכולוגיים מיותרים, שמקורם בתת מודע, תמיכה נפשית מתאימה חייבת להינתן כדי לבסס את התנאים הרוחניים להירגעות. הגורמים האורגניים של וגיניסמוס יכולים להיות מטופלים על ידי רופא נשים בפעולות ריפוי פשוטות. הנקודה אותה אסור לשכוח היא כי מצב זה ניתן לאבחון תחילה על ידי בדיקה גניקולוגית, לקביעת הגורמים, ובהתאם ניתן לטפל בבעיה.
ניתן לטפל בעיוות נרתיק גם באמצעות תרגילים, המסייעים לנשים ללמוד לשלוט ולהרפות את שרירי רצפת האגן סביב הנרתיק. אפשר לבצע את התרגילים בבית, וכאשר מתאמנים עליהם באופן קבוע, הם בדרך כלל משפרים את המצב לאחר מספר שבועות.
אולי יעניין אותך גם: