פריאפיזם הוא מצב מתמשך, בדרך כלל כואב, של זקפה שנמשכת למעלה מארבע שעות ומתרחשת ללא גירוי מיני. מצב זה מתפתח כאשר הדם בפין נלכד ואינו מצליח להתנקז. אם המצב אינו מטופל באופן מיידי, הוא יכול לגרום לצלקות וזקפה קבועה. התופעה מתרחשת בקרב כל קבוצת הגילאים, כולל תינוקות.
סוגים של פריאפיזם
קיימים שני סוגים של פריאפיזם. זרימה נמוכה וזרימה גבוהה:
זרימה נמוכה – זהו סוג של פריאפיזם, בו נלכד הדם בתאים וגורם לזקפה שאינה שוככת. מצב זה מתרחש לעיתים קרובות ללא סיבה ידועה בקרב גברים בריאים, אך הוא משפיע גם על גברים עם סרטן הדם או מלריה.
זרימה גבוהה – מצב זה נדיר יותר ובדרך כלל כואב פחות. מצב זה מתרחש כתוצאה מקרע בעורק בשל פגיעה בפין או סדק בנקבים, באזור שבין שק האשכים ופי הטבעת. בעקבות המצב, נמנע בדרך כלל מחזור הדם בפין.
מה גורם לפריאפיזם?
אנמיה – במקרים מסוימים, נגרם המצב כתוצאה מאנמיה. ההערכה היא כי כ-42% מהמבוגרים עם אנמיה יפתחו בסופו של דבר פריאפיזם.
תרופות – טיפולים תרופתיים או שימוש לרעה בתרופות, הם גורם נפוץ למצב זה. התרופות הגורמות לתופעה כוללות תרופות לטיפול בדיכאון, או תוראצין, הניתן לטיפול במחלות נפש מסוימות. גם גברים המקבלים תרופות לטיפול בבעיות זקפה עלולים לפתח בסופו של דבר פריאפיזם.
גורמים נוספים
- טראומה לעמוד השדרה או לאזור אברי המין.
- עקיצות עכביש או אלמנה שחורה.
- הרעלת פחמן חד חמצני.
- שימוש בסמים כגון מריחואנה וקוקאין.
- במקרים נדירים פריאפיזם עשוי להיות קשור לסוגי סרטן אשר יכולים להשפיע על איבר המין ולמנוע את זרימת הדם.
כיצד מאובחן פריאפיזם?
אם גבר חווה מצב של זקפה מתמשכת, חשוב לקבל טיפול רפואי באופן מיידי. יש ליידע את הרופא לגבי ההיבטים הבאים:
- משך זמן הזקפה.
- כמה זמן אורכת אצל המטופל זקפה רגילה.
- פירוט של שימוש בכל תרופה או סם, חוקי או שאינו חוקי. יש לגלות כנות בשיחה עם הרופא, שכן שימוש בסמים בלתי חוקיים הוא רלוונטי במיוחד, היות ומריחואנה וקוקאין קשורים לפריאפיזם.
- מצב של טראומה גופנית.
הרופא יבדוק את ההיסטוריה הרפואית ויבצע בדיקה גופנית יסודית על מנת לקבוע את הסיבה למצב. האבחון יכלול בדיקת פי הטבעת והבטן לשם איתור ראיות לגידולים או מומים יוצאי דופן אשר עשויים להעיד על נוכחות סרטן.
כיצד ניתן לטפל בפריאפיזם?
המטרה של כל טיפול במצב זה היא לשכך את הזקפה ולשמור על תפקוד תקין של זקפה בעתיד. אפשרויות הטיפול כוללות:
שקיות קרח – שקיות קרח מוצבות על הפין והנקבים על מנת להפחית את הנפיחות.
קשירה כירורגית – טיפול זה ניתן במקרים בהם העורקים נקרעו. הרופא קושר את העורק שגרם לפריאפיזם על מנת להשיב את זרימת הדם התקינה.
זריקה – טיפול זה ניתן למצב של פריאפיזם המאופיין בזרימה נמוכה. בטיפול זה, המכונה אלפא אגוניסטם, ניתנת זריקת Intracavernous לתוך הפין. ההזרקה גורמת לצמצום הורידים, מפחיתה את זרימת הדם לפין ומקלה על הנפיחות באזור. במצבים חמורים, ניתן לקבל את הטיפול גם באמצעות כדורים לבליעה.
מחלף כירורגי – טיפול זה משמש אף הוא למצב של פריאפיזם המאופיין בזרימה נמוכה. המחלף הוא צינור מעבר שמוכנס באמצעות ניתוח לתוך הפין, על מנת להסיט את זרימת הדם ולאפשר זרימת דם נורמאלית.
ניקוז – לאחר הרדמה מקומית של הפין, הרופא מחדיר מחט ומנקז את הדם מהפין על מנת להפחית את הלחץ והנפיחות.
מומלץ שלא לטפל במצב באופן עצמאי, אלא לקבל טיפול חירום בהקדם האפשרי.
אולי יעניין אותך גם:
כיצד סגר הקורונה השפיע על התפקוד המיני הלאומי שלנו? – חוקרים מרמב"ם בדקו