בעיות בתפקוד המיני הינן אחת התופעות הנפוצות אשר משפיעות באופן מהותי על איכות החיים של הסובל מהן. ניתן לחלק את הסיבות לבעיות מסוג זה לשתיים: סיבות אורגניות-פיזיולוגיות, וסיבות נפשיות-קוגנטיביות.
מבחינה פיזיולוגית, כאשר ישנה בעיה לעיתים ניתן לפתור זאת בעזרת טיפול תרופתי. כאשר מדובר בסיבה נפשית-קוגנטיבית, אז מדובר לרוב בטיפול מעט יותר מורכב ואינטימי ולשם כך קיים הטיפול הקוגניטיבי התנהגותי.
הגישה הקוגניטיבית התנהגותית לבעיות בתפקוד המיני
על פי הגישה הטיפולית הזו (המכונה גם CBT), התנהגות הינה תוצר של תפיסת מציאות מסוימת. במילים אחרות, המחשבות של המטופל משפיעות על התנהגותו, תחושותיו והבחירות שהוא עושה בחייו. פעמים רבות כל אלו מתרחשים באופן לא-מודע, מבלי רפלקציה אישית על המתרחש בחייו ובמחשבותיו. דרך הטיפול הקוגניטיבי התנהגותי, המטופל מפתח מודעות כלפי תפיסת עולמו והתנהלותו בגינה, ואט אט לומד כיצד לשנות אלו כדי להתאים לשאיפותיו ורצונותיו.
הטיפול עצמו מבוסס על טכניקות נרכשות ונלמדות על מנת לבסס חיזוקים התנהגותיים ומחשבתיים. במקרים רבים, הגישה הקוגניטיבית התנהגותית תהיה חלק מגישה טיפולית נרחבת יותר, אשר תשלב מספר שיטות טיפוליות. זאת על מנת לאפשר למטופל להגיע להצלחה משמעותית בשינוי זה בחייו, באופן המיטבי ביותר.
אופני הטיפול הנעזרים בגישה קוגניטיבית-התנהגותית
על מנת להגיע לשינוי אמתי וניכר בתפקוד המיני, ולהתמודד עם מחשבות שליליות והתנהגות תואמת, יש צורך לבחון תחילה את המצב הספציפי עמו המטופל מגיע. לשם כך, הטיפול ייחל באבחון מקיף של הבעיה הספציפית וגישתו של המטופל מבחינה נפשית-קוגניטיבית.
תחילה יש לציין כי מחקרים רבים מצביעים על החשיבות של פיתוח יכולות הרגעה ורגיעה כחלק מטיפול זה. הסיבה נעוצה בכך שבעיות בתפקוד המיני לרוב מלוות בחרדות שונות. לעיתים מדובר בחרדה מפני המפגש המיני, לעיתים חרדה הקשורה באי-יכולת, ולעיתים בתפיסת עצמי שלילית עם הערכה נמוכה מאוד אשר מובילות לחרדה. על ידי פיתוח יכולות הרגעה עצמית, המטופל לומד לווסת את המחשבות השליליות והחרדה המלווה להן לכדי התנהגות חיובית ונינוחה יותר.
פעמים רבות יש לעבוד על אספקטים הקשורים בתפיסת העצמי, כגון אסרטיביות, תפיסת מסוגלות, וכן הערכה עצמית. אלו לרוב קשורים בתפיסה קוגניטיבית המלווה במחשבות מורידות ומפחיתות באשר ליכולת המטופל. כמו כן, לעיתים יש להתמודד עם תפיסות מוטעות המקושרות למחשבות של גועל, דחייה ופחד ממשי מפני סיטואציות מיניות.
שיטות ההתמודדות עם בעיות מיניות לרוב פועלות באופנים של דה-סנסיטיזציה מתודית, במילים אחרות – חשיפה איטית והדרגתית לסיטואציות מיניות וגירויים. בשיטות אלו, המטופל משלב טכניקות שונות של הרגעה, שינוי מחשבתי, ושליטה התנהגותית אשר הינן תוצר של עבודת מודעות מעמיקה. כך המטופל יוכל, לאט ובקצב המתאים לו, להיחשף למפגש מיני תוך התמודדות אמתית עם הבעיות המפריעות לו בדרך.
התמקדות בלחוות את הרגע
הבעיה המשמעותית ביותר הקשורה בתפיסה קוגניטיבית בעייתית וההתנהגות המתלווה לה קשורה באי-יכולת של המטופל להיות ולחוות את הרגע, את הכאן ועכשיו. לרוב הסיבה לכך היא אותן מחשבות המלוות אותו ומפריעות לו בפועל, כגון "אני לא יכול", "אני לא מסוגל", "זה דוחה אותי", וכדומה עם הסברים לוגיים שונים.
כאשר המטופל אינו יכול להרפות ממחשבות אלו, הוא אינו יכול ליהנות מהרגע המיני. כך נוצרים מצבים של חוסר תפקוד, בעיות שונות הקשורות בתפקוד, ולמעשה אפשר לומר כי המחשבות הללו מתורגמות לכדי התנהגות בעייתית. כחלק מהטיפול הקוגניטיבי התנהגותי לומד המטופל לשחרר ולהרפות מהמחשבות הבעייתיות, וכך גם לרכוש מיומנויות התנהגותיות מיטיבות אשר עוזרות לו לתפקד וליהנות מהמפגש המיני בהצלחה.