ההתנהגות המינית עומדת בבסיס ההתנהלות שלנו בעולם, כאשר יחסי מין הכרחיים לצורך רבייה והנאה גם יחד. למרות שאספקטים מסוימים במיניות האדם מתפתחים עם הזמן, אפילו באופן טבעי, נושא זה זקוק מפעם לפעם ללמידה ולתיווך, וחינוך מיני הוא הכלי שמאפשר זאת. המדובר הוא ברמה הכללית בתהליכי למידה וחינוך העוסקים בשלל נושאים העומדים ברומו של עולם, לרבות יחסי מין, רבייה, מגדר, נטייה מינית וזהות מינית. החינוך עוסק באספקטים שונים הנוגעים בהתנהלות המינית של האדם, לרבות היריון, מחלות מין ועוד.
השאלה שצריכה להישאל היא מהי הדרך הנכונה ביותר להעביר לדור הצעיר את הדגשים החשובים האלו. בחינה של דרכי החינוך המיני בישראל ומחוצה לה, תעשה לכם קצת סדר בבלאגן.
כיצד והיכן משולב חינוך מיני בישראל?
חינוך מיני בישראל התחיל כמה מאות שנים אחורנית ולבש צורות שונות. בקהילות היהודיות בגולה עסקו בטקסטים חינוכיים, שנלמדו בשלב מסוים גם במוסדות לימוד בקהילות היהודיות. טרם הקמת המדינה את משימת החינוך המיני לקחו תנועות הנוער, כשרק לאחר מכן הידע הועבר על ידי מוסדות החינוך הפורמליים והבלתי פורמליים, מה שלימים תהיה מדינת ישראל. כיום החינוך המיני בישראל מתמקד בעיקר בנושא הרבייה והיווצרות תינוקות, מחלות מין ומניעת היריון.
כמעט בכל עת, יש לבחון את החינוך המיני בארץ בהתאם לתכנים המועברים ביהדות ובמקורות – מה שעלול ליצור התנגשות. ברור שאי אפשר לדבר על האוכלוסייה היהודית כמקשה אחת, עם הבדלים בין האוכלוסיות המרכיבות את מפת ישראל. זו הסיבה לכך שתוכלו למצוא למשל תוכניות שונות בין האוכלוסייה החילונית, הדתית-מסורתית, החרדית וכן הלאה. יש לציין עם זאת שרבים ממוסדות החינוך במגזר הדתי (הן הפרטי והן הממלכתי) כמעט ולא עוסקים בחינוך מיני, למעט עיסוק ברבייה מינית בהיבט הביולוגי שלה או דיני אישות וטהרת המשפחה (עבור תלמידות).
מה באשר לחינוך מיני ברחבי העולם?
לא צריך להיות מומחה לחינוך כדי להבין שצפוי הבדל מהותי בהעברת החינוך המיני בין תרבויות ומדינות שונות בעולם. כך למשל תוכלו למצוא הבדלים מהותיים בין מדינות המזרח למדינות המערב, וכמובן שגם לאורך ההיסטוריה. אפשר לטעון שהחינוך המיני במערב החל בחלקה השני של המאה ה-19, עד להפיכתו לממוסד. החינוך הושפע מתיאוריות שונות בתחומים משיקים, דוגמת פסיכולוגיה, במקביל להתפתחות תפיסות תיאורתיות ומחקרים מקיפים בתחום.
אחת הסיבות לעלייה בחשיבות המיוחסת לחינוך המיני היא התחושה של אוכלוסיית ההורים שהם "מאבדים שליטה" על הצעירים עקב סיבות דוגמת חילון, מודרניציה, אורבניות, תיעוש ועוד. התנהגות מינית משוחררת נתפסה כאובדן שליטה מסוים, אנשי מקצוע נכנסו לתמונה ונעשו התערבויות גם משיקולים פוליטיים או כלכליים.
כיצד האינטרנט השפיע על החינוך המיני?
אי אפשר לדבר על חינוך מיני, בעת הנוכחית, ולא להתייחס לחשיפה המוגברת למין ולפורנו בעידן האינטרנט, הדיגיטל והטלוויזיה הרב ערוצית. כבר לפני עשרות שנים נוסח הרעיון של "אובדן הילדות", ממנו עלה הרעיון שילדים משנה לשנה נחשפים לעולם ה"מבוגרים", כולל מיניות. הבעיה היא שהתכנים המועברים בפלטפורמות אלה אינם מבוקרים, ולעיתים גם לא חינוכיים, מה שעלול להעביר לילדים מידע שגוי לגבי מיניות ולפתח אצלם תפיסות שלא עומדות במבחן המציאות.
במצב הדברים הזה צריכים להיכנס לתמונה גורמי החינוך, וכמובן שגם ההורים. לכל הורה יש את הדרכים שלו להעביר את הידע החשוב הזה, ואין שיטה שאפשר לטעון שהיא חד משמעית מתאימה לכולם. ההורה צריך להיות עם האצבע על הדופק, לבדוק מדי פעם מה הילדים שלהם יודעים ולבחור בצורה הרגישה והנעימה ביותר לחנך את הילדים.
מקורות ולקריאה נוספת:
What is Sex Education? – Planned Parenthood
Sexuality Education: Emerging Trends in Evidence and Practice
אולי יעניין אותך גם: