במשך שנים רבות עלו טענות, גם מפיהם של גורמים ברי סמכא כגון פסיכולוגים ואנשי בריאות הנפש, כי הפרעות בתפקוד המיני הן תוצאה ישירה חיי נפש עצורים או בלתי תקינים.
כיום ידוע כי למרות ההשפעה של הנפש על היבטים גופניים שונים, קשיים רבים בתפקוד המיני למעשה נוצרים למעשה בשל מקור פיזיולוגי ברור.
ציסטות בשחלות, למשל, נחשבות לגורם ראשון במעלה שעלול להשפיע הן בהיבטים של פוריות ובן בהיבטים של תפקוד מיני. מהן בדיוק הציסטות הללו? ממה הן נובעות ואיך ניתן לטפל?
איך מתפתחת ציסטה בשחלה?
לא כל מצב של ציסטה בשחלה יביא באופן אוטומטי להפרעה בתפקוד המיני או לבעיות פוריות. חלק מהציסטות אינן נוצרות דווקא בשל רקע הורמונלי אלא גם מסיבות אחרות. יש והציסטה נוצרת על רקע היווצרות הזקיקים בשחלות. היווצרות של זקיק בתהליך לא תקין, שלא מלווה ביצירת ביצית עשוי בהחלט להסתיים ביצירת ציסטה.
אם הגוף מצליח לתקן זאת, הציסטה עשויה להיעלם מעצמה בתוך מספר שבועות או חודשים. מצב בעייתי יותר נוצר כאשר הציסטה איננה נעלמת ולמעשה מופיעות הרבה מאוד ציסטות, בזו אחר זו. כאן הבעיה מקבלת ממד אחר ובהחלט עשויות להיות השפעות גופניות, לרבות על התפקוד המיני.
ציסטות מרובות בשחלות והשפעתן על התפקוד המיני
המצב הבעייתי יותר, שאנו מדברים עליו, למעשה בא לידי ביטוי בריבוי של ציסטות. השם הרפואי המקובל למצב זה, PCOS, הינו תסמונת השחלות הפוליציסטיות כלומר ריבוי ציסטות. אמנם לא ידועה בוודאות הסיבה למצב הזה, אולם מקובל להניח כי קיים רקע הורמונלי. הופעת התסמונת מתחילה בגיל שבו צפוי המחזור החודשי הראשון. אך חלק מהנשים חוות תסמינים רק בגילאים הרבה יותר מאוחרים.
בין התסמינים המקושרים לציסטות ניתן למצוא אי סדירות במחזור החודשי ואפילו אי קיום מחזור כלל. יש נשים שאצלן קיים קושי להיכנס להיריון. עשוי להופיע יתר שיעור בגוף וכאמור – ישנן נשים החוות בעיות בתפקוד המיני. הבעיות הללו יכולות להיות על רקע בעיות הפוריות או ללא קשר.
יש החוות כאבים בעת קיום היחסים, תחושה של גודש ולחץ בפלג הגוף התחתון, אי נוחות כללית וקושי לחוות הנאה. יש והאישה תחווה כאבים עזים באזור האגן כולו.
זיהוי הציסטה וגישת הטיפול
בקרב לא מעט נשים תזוהה ציסטה בשחלה על רקע תלונות שונות – הן בנושא התפקוד המיני והן בנושא הפוריות. לעתים, הגילוי יהיה תוצאה של או הופעת מחזור סדיר, לעתים אפילו היעלמות של מספר חודשים. מקובל לבצע בדיקות שונות כגון אולטרסאונד לאיתור זקיקים לא תקינים בשחלה, איתור של ציסטות וכן זיהוי פעילות הורמונלית ערה מדי כפי שישתקף בבדיקת דם.
עם האבחון, ניתן לקבל טיפולים שונים. למשל, טיפולים הורמונליים – לא רק לצורך פוריות אלא גם כדי לטפל בהשפעות כגון שיעור יתר, מצבי רוח לא מאוזנים, כאבים באזור האגן. ישנם טיפוליים ייעודיים, לעתים ממושכים, במרפאות פוריות אך לעתים ישפיעו לטובה טיפולים פחות דרסטיים (אפילו נטילת גלולות למניעת היריון למשך זמן מה).
במקביל, לנשים שחשות כאבים בשעת קיום יחסים או במידה וקיימת הימנעות, ניתן להיעזר ביועצים מיניים וסקסולוגים. אגב, במידה והאישה מקבלת הורמונים, הרי שיש לכך השפעה גם על מצבי רוח, עשויים להיווצר כאבי ראש, מיגרנות, דיכאון. תמיכה רגשית בהחלט יכולה לעזור ויש נשים המפיקות תועלת מרפואה משלימה שכבר הפכה מקובלת.
בנוסף, פעילות גופנית, יוגה, פילאטיס, נמצאו כמועילים, מפחיתי מתח וחרדה ובכך – מועילים ומשפרים גם את התפקוד המיני.