כאב כרוני עלול להשפיע על כולנו במובנים רבים ולא נעימים. בין היתר, כאבים כרוניים עלולים להוביל לדיכאון, למחלות למצבי רוח. וכעת, מחקר ישראלי ביקש לבדוק האם זה נכון שכאבים כרוניים צפויים לגרום לירידה בתפקוד המיני.
עד כמה כאב משפיע על חיי המין?
על אף המאמצים למצוא פתרונות לכאבים כרוניים, עד כה לא הייתה התייחסות מספקת לקשר שבין כאב לתפקוד המיני. על אף ההתפתחות בתחום של מרפאות כאב ועזרים לטיפול בבית או בקהילה, התייחסות רופאים ומטפלים לבריאות המינית נדחקה הצידה. בבית החולים רמב"ם העריכו חוקרים כי יותר ממחצית האנשים הסובלים מכאבים כרוניים גם חווים השפעה מוחשית על חיי המין ורבים מהם סובלים מירידה בתפקוד המיני. כאב לאורך זמן עלול לגרום לאין אונות, לירידה בחשק המיני ולהשפעות נוספות, בגיל יותר צעיר מהממוצע בקרב האוכלוסייה הכללית.
האם כאב כרוני משפיע על גברים או על נשים?
הרבה מחלות פוגעות בתפקוד בהקשר המיני. ידוע כי מחלות לב, למשל או סוכרת, פוגעים בחשק המיני או ביכולת להגיע לזקפה או לעוררות מינית. אך מה לגבי כאב? אנשים עלולים לסבול מכאבים כרוניים בשל סיבות רבות. לעיתים המקור של הכאב מאובחן ולעיתים המקור הוא אידיופתי. חוקרים ישראלים מדווחים כי כאבי גב, כאבי ראש וסוגים אחרים של אי נוחות על רקע כרוני משפיעים הן על גברים והן על נשים. למרות שחיי המין מושפעים גם בגברים וגם בנשים, גברים ככל הנראה סובלים יותר. אלה שכואב להם דווחו יותר על חוסר שביעות רצון מחיי המין – בגברים מדובר על כ-60 אחוזים ואילו בנשים מדובר על כ-40 אחוזים. והצרה היא שגם מחסום הבושה משחק תפקיד. יש כאן, אם כן בעיה כפולה. מצד אחד הממסד הרפואי והמחקר פחות מתייחסים לקשר שבין כאב לחיי מין. הציבור של החולים פחות מודע וסובל מבושה ולכן, המצב הלא נעים נמשך.
מה גילו חוקרים ישראלים?
מחקר ישראלי חשוב, שאין רבים כמותו, פורסם לאחרונה. בבית החולים רמב"ם אספו ממצאים של כ-700 אנשים. מעל מחצית מהם סיפרו כי כאבים כרוניים פגעו במידה כזאת או אחרת בחשק המיני או בתפקוד המיני. הפגיעה חצתה בין המינים, בין גילאים ובין מצבים משפחתיים שונים. מה שנמצא באופן מובהק זה שככל שנמדד או דווח על כאב חזק יותר כך גדל בהתאם הקושי המיני. עוד נמצא כי במקרים מסוימים תרופות שנועדו לשיכוך כאבים יצרו בעצמן קשיים בתפקוד.
מין הוא חלק מהבריאות שלנו
מחקרים מראים שקיום יחסי מין סדירים תורם מאוד לבריאות הגופנית והנפשית. למעשה, הטבע שלנו הוא שמגדיר אותנו כיצורים מיניים. התקשורת בין אנשים מגיל קטן מבוססת במידה רבה על מגע, חיבוק, נשיקה. החושניות שלנו היא טבעית עבורנו, במידה כזאת או אחרת, כמו אוויר לנשימה. הרצון בקיום יחסי מין, שנקרא לעיתים חשק מיני, עובר שינויים במהלך החיים. אולם לא כל השינויים צריכים להתקבל כפי שהם. לא חייבים לקבל ירידה בחשק המיני או ביכולת המינית כגזרת גורל. מחקרים מגלים שגברים שמקיימים יחסי מין בתדירות של פעם בשבוע לפחות, שומרים על תפקוד מיני משופר גם בגילאים מבוגרים מאוד. יחסי מין מחזקים את המערכת החיסונית, הם חשובים להערכה העצמית שלנו וכמובן גם לאינטימיות ולזוגיות. לכן חשוב כל כך שגם אנשים הסובלים מכאבים כרוניים ישאפו, ירצו וגם יקבלו טיפול שיאפשר להם לתפקד וגם ליהנות יותר.
מקורות:
http://rsds.org/wp-content/uploads/2015/02/sexuality_and_chronic_pain.pdf
https://journals.lww.com/nursing/Fulltext/2008/01000/How_chronic_pain_affects_sexuality.12.aspx