בלוטת התריס הינה בעלת השפעה חשובה מאוד על חילוף החומרים בגוף האדם. על הבלוטה יכולים לחול השפעות שונות, הן באופן ישיר והן באופן עקיף. בין ההפרעות הידועות נמצאת תת פעילות של הבלוטה, מצב שמביא עימו השפעות ישירות על התפקוד הכללי, על ההרגשה הכללית וגם על התפקוד המיני.
בלוטת התריס ותפקידה
בלוטת התריס, המוכרת גם בשמה בלוטת המגן, הינה בלוטה גדולה באזור הצוואר. בין תפקידיה העיקריים נציין את הפרשת מספר הורמונים בגוף. להורמונים בכלל ישנם תפקידים רבים וחשובים, כאשר בלוטת התריס אחראית על ייצור התירוקסין והורמונים נוספים. ההורמונים הנ"ל משפיעים באופן ישיר על חילוף החומרים בגוף וכן על גדילה והתפתחות. לחילוף החומרים חשיבות רבה בהקשר של תחושות ורגשות, החל מתחושת עייפות לעומת רעננות, דרך מצב נפשי כמו מצב רוח טוב לעומת דיכאון וכלה בהשפעה על רמת היצר המיני. כאשר פעילות הבלוטה נפגעת, אחת ההשפעות היא ירידה משמעותית ברצון לקיים יחסי מין וזאת במקביל לסימפטומים נוספים.
כיצד מופעלת הבלוטה
על מנת שהבלוטה תבצע את תפקידה בצורה הראויה עליה לקבל "הוראות הפעלה" מתאימות. הוראות ההפעלה הללו הן שישפיעו על כמות ההורמונים שיופרשו למחזור הדם. הורמונים בכמות רבה מידי או בכמות נמוכה מדי ישפיעו על מצב חילוף החומרים. כאן עולה השאלה כיצד מקבלת הבלוטה את אותן הוראות? דבר זה מתבצע באמצעות בלוטות ההיפופיזה (יותרת המוח) שמפרישה החומר הכימי – THS.
כמות החומר הזה בדם מביאה להפרשת הכמות הנדרשת של הורמונים על ידי בלוטת התריס. במידה ובלוטת ההיפופיזה אינה מבצעת את תפקידה כהלכה תהיה פגיעה במסר הנקלט על ידי בלוטת התריס ועשוי להתקבל מצב של תת פעילות. יש לציין שמצב זה יכול להיות גם תולדה של מצבים אחרים כגון נזק שהתרחש לבלוטה עצמה, מחסור ביוד וגורמים נוספים.
תת פעילות הבלוטה והשפעותיה
כאמור, מצב של תת פעילות בלוטת התריס מביאה לפגיעה בחילוף החומרים. כתוצאה מכך עשויים לבוא לידי ביטוי כמה וכמה סימפטומים ובהם:
- עייפות מתמשכת ותשישות גופנית לאורך זמן. תיתכן פגיעה משמעותית באיכות השינה.
- פגיעה במצב הנפשי והרגשי לרבות הופעת תנודות במצבי הרוח, ירידה בשמחת החיים ודיכאון.
- שינויים במשקל הגוף, גם ללא שינוי ברמת התיאבון.
- פגיעה נראית בשיער ובעור. בין היתר ניתן להבחין בעור חיוור ומחוספס, נשירה בשיער, בעיות בציפורנים.
- פגיעה נוספת בעלת משמעות רבה הינה ירידה משמעותית בחשק המיני ובתפקוד המיני. ירידה זו בתפקוד מקושרת הן לסיבות הורמונליות, הן לעייפות הכללית והן לירידה הכללית במצב הנפשי. מלבד זאת, ישנה השפעה אפשרית ידועה גם על הפוריות, הן בגברים והן בנשים, ירידה באיכות הזרע, סיכון מוגבר להפלות ופגיעה בייצור החלב אצל נשים מיניקות.
הטיפול בבעיה
על מנת לטפל בסימפטומים השונים קיים יתרון להתייחסות כוללנית. את הטיפול בתרופות הנפוצות (כגון אלטרוקסין) כדי ללוות גם בשינויים תזונתיים בעלי משמעות. שיטות שונות של רפואה אלטרנטיבית ממליצים להימנע מצריכת מזונות מסוימים ולהרבות באחרים. המזונות צריכים להיות מותאמים כתפריט אישי. מטופלים מסוימים חווים שיפור בעקבות מפגשים עם נטורופת או מטפלים בדיקור סיני אך התוצאות לא תמיד חד משמעיות.
כאשר מדובר על מטופלים שסובלים מירידה בחשק המיני ישנה לעיתים נטייה להמעיט בחשיבות הבעיה לאור השפעות האחרות. ישנה משמעות רבה לקבלת ייעוץ או תמיכה מקצועית. טיפול זוגי או סקסולוגי יכול להשלים את הטיפול התרופתי שכן לעיתים גם אנשים המקבלים את הטיפול מתקשים לחזור לפעילות מינית סדירה. מכיוון שלדבר זה השפעות הן על רמת האושר האישי והן על רמת הקשרים הזוגיים ישנה חשיבות להתמודדות עם הבעיה בשלב מוקדם.